Bar sushi

Coraz większą popularność zarówno w Polsce jak i na całym świecie, zdobywa kuchnia japońska. Jest ona bogata ryby, warzywa, ryż, skorupiaki oraz wodorosty. Najczęściej wybieranym rodzajem potraw jest sushi o którym z pewnością każdy słyszał. Pochłania bardzo dużo czasu na przygotowanie, dlatego najczęściej spożywane jest w specjalnych sushi barach, które specjalizują się wyłącznie w przyrządzaniu tej potrawy. Prowadzenie baru sushi to bardzo dobry interes, głównie dlatego, że tego typu lokale zdobywają bardzo duże uznanie.

Niezbędnym elementem baru sushi jest zdecydowanie posiadanie doświadczonego kucharza, który doskonale zna tajniki kuchni japońskiej. Można zatrudnić odpowiedniego szefa kuchni lub można zająć się przyrządzaniem potraw samemu. Konieczne do tego jest przejście odpowiedniego kursu, dzięki któremu poznamy technikę przyrządzania rybnych przekąsek.

Lokalizacja baru sushi powinna mieścić się zdecydowanie w ścisłym centrum dużego miasta, na starówce lub w dużym centrum handlowym. Musimy liczyć się z tym, że za najbardziej atrakcyjne lokalizacje trzeba zapłacić ok. 9-10 tysięcy złotych co miesięcznego najmu. Możemy wybrać zwykły lokal handlowy z możliwością przebudowy pod usługi gastronomiczne lub lokal pod tego typu usługi przygotowany. Przygotowanie lokalu wiążę się z dodatkowymi kosztami związanymi z rozpoczęciem działalności. Powinien on spełniać wszystkie wymogi sanepidu oraz gwarantowane odpowiednie BHP naszym pracownikom. Ważny jest także stylowy wystrój wnętrza. Można postawić na nowoczesne formy lub tradycyjny japoński wystrój.

Równie ważne jest odpowiednie wyposażenie sushi baru, zarówno stylowe wyposażenie wnętrza, jak i odpowiednie sprzęty kuchenne. W zależności od wielkości lokalu powinnyśmy określić ilość miejsca dla naszych przyszłych gości. Najkorzystniejszym rozwiązaniem było by zaopatrzenie się w stoliki 2,4 i 6 osobowe. Sprzęt kuchenny który należy zakupić to miedzy innymi lodówka, zamrażalka, kuchnia gazowa, piec elektryczny, zmywak oraz drobne sprzęty niezbędne w kuchni.

Koszt biznesu na starcie?

W zależności od wielkości lokalu. Od 100 do 150 tysięcy złotych.

Praca w domu?

Nie

Czy biznes można wykonywać w niepełnym wymiarze czasowym?

Nie

Czy istnieje franczyza?

Tak

Czy można pracować w internecie?

Nie

Dobry pomysł na biznes:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
Bar sushi, 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz