Jak założyć firmę cateringową – drobny catering

Założenie firmy świadczącej drobne usługi cateringowe jest stosunkowo proste – należy uzyskać wpis do ewidencji oraz uzyskać pozytywną opinię Stacji Sanitarno-Epidemiologcznej dotyczącą lokalu, w którym będą przygotowywane posiłki. Tak więc nawet wtedy, gdy zamierzamy prowadzić działalność  w prywatnym lokalu, musimy zgłosić ten fakt do Sanepidu. Osoby, które nie dopełnią tego wymogu, mogą zostać ukarane grzywną lub nawet zmuszone do zamknięcia firmy.

Aby otworzyć firmę cateringową zajmującą się przygotowywaniem lunchów lub dań obiadowych, należy znaleźć lokal spełniający dość restrykcyjne normy sanitarne, a następnie zakupić sprzęt  ułatwiający szybkie przygotowywanie posiłków. Podstawowe wyposażenie lokalu to między innymi kuchenka gazowa, dwie lub trzy lodówki (to jeden z wymogów Sanepidu), wyparzarka do jaj, miksery, roboty wielofunkcyjne, frytkownice, krajalnice, blendery, a także akcesoria do pakowania i przewozu posiłków – pojemniki próżniowe, termosy, podręczne lodówki, folia spożywcza, kubki, plastikowe sztućce itp. Sporym wydatkiem, który czeka właściciela firmy cateringowej, jest także kupno samochodu przystosowanego do przewozu posiłków. Ponadto firma cateringowa musi być wyposażona w telefony i komputer, służący do przyjmowania zamówień drogą elektroniczną.

Drobny catering, polegający na przygotowywaniu kanapek lub prostych dań obiadowych, może stać się opłacalnym biznesem tylko wtedy, kiedy firma będzie miała przynajmniej kilku stałych odbiorców. Dlatego przed uruchomieniem właściwej działalności należy przeprowadzić analizę rynku. Warto sporządzić listę potencjalnych klientów, a następnie zgłosić się do nich z propozycją współpracy. Należy pamiętać, iż  sukces firmy będzie zależał nie tylko od urozmaiconej, atrakcyjnej oferty, lecz również (a może – przede wszystkim) od  dobrze skalkulowanego cennika.


Koszt na starcie?

od 70 do 100 tys. złotych. W kwocie tej mieści się koszt wynajmu lokalu, kupno samochodu, komputera oraz sprzętu kuchennego.

Działalność w sieci franczyzowej?

Nie.

Praca online?

Nie.

Praca czasowa?

Nie.

Praca w domu?

Nie.

Dobry pomysł na biznes:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)
Jak założyć firmę cateringową - drobny catering, 3.8 out of 5 based on 5 ratings

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz