Jak założyć sklep z ekologiczną oraz zdrową żywnością

Ludzie coraz częściej starają być świadomi tego, co jedzą. Coraz większa uwagę zwracamy na składniki spożywanych przez nas produktów. W dobie konserwantów i sztucznych barwników, zdrowa żywność jest czymś pożądanym. Dla niektórych sklepy z żywności ekologiczną stanowią główne źródło zaopatrzenia gospodarstwa domowego w artykuły spożywcze. Jest także bardzo wiele osób, które muszą korzystać z asortymentów takich sklepów ze względu na swoje dolegliwości i schorzenia. Dla innych jest to sposób na zdrowy tryb życia. Pewne jest, że branża żywności ekologicznej rozwija się bardzo dynamicznie. Świat coraz bardziej stara się być bliższy naturze.

Lokalizacja

Działalność powinniśmy otworzyć w miejscu bardzo uczęszczanym przez ludzi. Może to być centrum handlowe, bądź też jak najbliższe okolice centrum miasta. Gdy znajdziemy odpowiedni lokal, pamiętajmy, aby przystosować go do odbioru sanepidu.

Wyposażenie

Otwierając sklep z ekologiczną i zdrową żywnością, musimy się zaopatrzyć w elementy wyposażenia takie jak: lodówka, kasa fiskalna, regały, lady oraz waga. Postarajmy się także o przyjemny wystrój sklepu nawiązujący do natury.

Asortyment

Aby nasz sklep cieszył się powodzeniem, musimy kusić klientów atrakcyjną i bogatą ofertą. W swojej ofercie powinniśmy mieć oczywiście produkty Eko, czyli nie zawierające konserwantów i nie mające kontaktu ze sztucznymi nawozami ani chemikaliami. Najważniejsze produkty to : makarony, kasze, dobre mąki, produkty bezglutenowe, naturalne soki, specjalistyczne pieczywo, miody, konfitury. Możemy także rozszerzyć asortyment o produkty domowej roboty, takie jak swojskie kiełbasy, chleby czy też przetwory. Możemy także skupować warzywa, owoce, mleko oraz jajka z gospodarstw ekologicznych.

Reklama

Gdy zaczynamy działalność, warto rozreklamować nasz sklep. Zainwestujmy w reklamy drukowane, takie jak plakaty czy ulotki. Postarajmy się o profesjonalną stronę internetową bądź sklep internetowy, w którym również moglibyśmy sprzedawać produkty z naszej oferty.

Koszt biznesu na starcie?

Od 20 do 50 tys. zł

Czy można pracować z domu?

Tak

Czy można wykonywać czasowo?

Tak

Czy jest franczyza?

Nie

Czy można pracować online?

Tak

Dobry pomysł na biznes:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)
Jak założyć sklep z ekologiczną oraz zdrową żywnością, 4.6 out of 5 based on 5 ratings

One Response to “Jak założyć sklep z ekologiczną oraz zdrową żywnością”

  1. Maj 14, 2015 at 10:50 am #

    Poza prowadzeniem sklepów stacjonarnych warto zainteresować się sprzedażą online. Świetna możliwość dla rolników – producentów zdrowej żywności. Online dostępna jest na przykład platforma sprzedażowa Cabas.pl, która z jednej strony gromadzi osoby zainteresowane zakupem zdrowej żywności, a z drugiej jej sprzedażą. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie trzeba się znać na pozycjonowaniu czy budowaniu e-sklepu, ponieważ tym zajmują się specjaliści. Można spokojnie skupić się na produkcji zdrowej żywności.

Dodaj komentarz