Sprawdzony pomysł na biznes – własny bar kanapkowy – jak otworzyć

Kanapki – obok zapiekanek, hamburgerów i hot dogów – stanowią ulubioną przekąską Polaków. Dlatego niewielki bar kanapkowy może stać się dobrym pomysłem na dochodowy biznes. Otworzenie baru kanapkowego nie wymaga tak dużych nakładów finansowych, jak uruchomienie pizzerii czy restauracji, ponadto jest to placówka, którą mogą prowadzić nawet osoby o niewielkim doświadczeniu w gastronomii.

O powodzeniu całego przedsięwzięcia decyduje przede wszystkim dobra lokalizacja. Idealnym miejscem na bar kanapkowy są duże biurowce, galerie handlowe, bliskie sąsiedztwo instytucji, urzędów oraz szkół wyższych, a także centra miast (zwłaszcza miejsca chętnie odwiedzane przez turystów).

Tak więc pierwszym zadaniem dla początkującego przedsiębiorcy powinno być znalezienie atrakcyjnie usytuowanego lokalu, a następnie przeprowadzenie niezbędnych prac adaptacyjnych. Zgodnie z ustawą  o bezpieczeństwie żywności i żywienia lokal musi spełniać restrykcyjne wymogi sanitarne, zarówno w kwestii układu pomieszczeń, jak wyposażenia zaplecza kuchennego. Warto więc przez rozpoczęciem prac budowlanych uzgodnić z Sanepidem wszystkie szczegóły remontu, tak aby nie narażać się na niepotrzebne wydatki.

Największym kosztem związanym z uruchomieniem baru jest zakup odpowiedniego wyposażenia, w skład którego powinny wchodzić lady chłodnicze, lodówki, przynajmniej dwie profesjonalne krajalnice, dwa oddzielne zlewy (zgodnie w wymogami sanepidu jeden przeznaczony do mycia owoców i warzyw, drugi używany wyłącznie do płukania jajek). Konieczne będzie również zakupienie plastikowych tacek, papierowych torebek do pakowania kanapek, serwetek, a także kilku stolików i krzeseł. Dobrym pomysłem jest również wyposażenie baru w samoobsługowy ekspres do kawy (który można na dogodny warunkach wydzierżawić od jednej z dużych sieci).

Aby przedsięwzięcie zakończyło się sukcesem, należy zadbać o ciekawą i urozmaiconą ofertę. W barze można serwować klasyczne polskie kanapki, rozmaite sandwiche, kanapki na bagietce, tosty, śniadaniowe muffinki czy też ciepłe croissanty. Można również wprowadzić usługę, w której klient sam wybiera swoje ulubione dodatki, a kanapki są przygotowywane w jego obecności.

Koszt biznesu na starcie?

od 20 do 50 tys. złotych. W tej kwocie mieści się koszt wynajmu lokalu, kupno samochodu oraz sprzętu kuchennego.

Czy jest franczyza?

Tak.

Praca online?

Nie.

Praca czasowa?

Nie.

Praca w domu?

Nie.

Dobry pomysł na biznes:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (5 votes cast)
Sprawdzony pomysł na biznes - własny bar kanapkowy - jak otworzyć, 4.0 out of 5 based on 5 ratings

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz