Własna cukiernia – jak otworzyć cukiernie?

Uruchomienie nawet małej cukierni jest przedsięwzięciem dość żmudnym i wymagającym sporego kapitału, niemniej może się okazać świetnym pomysłem na własny biznes. Produkty cukiernicze są wysoko marżowane (od od 20 do 30 procent), co pozwala na w miarę szybki zwrot zainwestowanych pieniędzy. Niemniej opłacalność całego przedsięwzięcia zależy od kilku czynników, które warto w tym miejscu pokrótce omówić.

  • Znaczną część kosztów już działającej cukierni generują koszty pracownicze, dochodzące nawet do 10-15 tysięcy miesięcznie. Dlatego najwyższy zysk osiągają te zakłady, które mają charakter firm rodzinnych. Warto również uruchomić działalność w takim miejscu, w którym produkcja i sprzedaż będą się odbywały w jednym miejscu, co pozwoli wyeliminować koszt dowozu produktów do wielu oddalonych od siebie punktów sprzedaży. Pamiętajmy, iż rosnące koszty benzyny będą miały duży wpływ na ceny wypieków, zaś zbyt wysokie ceny mogą szybko odstraszyć klientów.
  • Dobrym pomysłem jest otworzenie cukierni połączonej z lodziarnią lub małą kawiarenką, w której klienci będą mogli na miejscu degustować świeże, wyjęte wprost z pieca wypieki.
  • O powodzeniu cukierni decyduje ciekawa i zróżnicowana oferta. Warto zaproponować klientom takie wyroby, jakich nie oferuje okoliczna konkurencja (np. wypieki regionalne, przygotowywane na bazie lokalnych produktów, wypieki z obniżoną zawartością kalorii itp.). Ponadto lepiej do wypieków nie stosować chemikaliów i gorszej jakości składników spożywczych, gdyż takie praktyki – choć pozwalają oszczędzić na kosztach – wcześniej czy później powodują odpływ klientów.

Jak otworzyć cukiernie?

Największym wyzwaniem związanym z uruchomieniem cukierni jest znalezienie odpowiedniego lokalu, w którym będzie można wydzielić część produkcyjną oraz część sprzedażową. Lokal powinien znajdować się w atrakcyjnej lokalizacji (centrum miasta, ruchliwa ulica, duże osiedle), a jednocześnie spełniać surowe wymagania sanitarne.

Największym wydatkiem związanym z otworzeniem cukierni będą wielokomorowe piece i akcesoria do pieców. Należy również wyposażyć cukiernię w ciągi chłodnicze, ubijaczki, nadziewarki, mięsiarki, wózki transportowe, a także rozmaite pomniejsze akcesoria cukiernicze. Niestety, cena tych wszystkich urządzeń jest bardzo wysoka, dlatego w pierwszym etapie działalności należy się liczyć z dużymi wydatkami

Koszt biznesu na starcie?

Orientacyjny koszt inwestycji, przy powierzchni cukierni ok. 60 m² (wraz z zapleczem) wynosi od 200 do 300 tys. zł.

Praca w domu?

Raczej nie

Czy biznes można wykonywać w niepełnym wymiarze czasowym?

Raczej nie

Czy istnieje franczyza?

Tak. Istnieje możliwość nawiązania współpracy z sieciami cukierni takimi jak np. Beard Papa’s, poznańską siecią cukierni Kandulski lub warszawską „A.Blikle”.

Czy można pracować w internecie?

Nie

Dobry pomysł na biznes:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)
Własna cukiernia - jak otworzyć cukiernie?, 3.8 out of 5 based on 5 ratings

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz